Ako si vybrať frisbee?

Ako si vybrať frisbee?

Chcete si kúpiť svoj prvý lietajúci tanier (frisbee), a netušíte čo je to ten “Ultimate”, “Freestyle” či nebodaj “Canine” ? Nasledujúce riadky sú určené práve vám. Takže:

Ultimate Frisbee

90 % zákazníkov si kupuje práve tieto lietajúce taniere. Ich ideálna veľkosť, hmotnosť a tvar sú výborné nielen pre hru Ultimate, ale aj na bežné hádzanie na ulici, v parku či hocikde inde.

Patria sem všetky disky Discraft Ultra Star, Mushroom Ultimo, UltiPro Five Star, UltiPro Blank, čo sú klasické ultimateové frisbee. Ďalej aj špeciálne edície: Fosforové (svietia v tme), Chameleon (na slnečnom svetle menia farbu na sýtu fialovú) a Winter (disky z mäkšieho plastu, vhodné do chladného počasia, kedy sú obyčajné disky tuhé a bolia z nich ruky).

Fosforové Frisbee

Lietajúce taniere s fosforovým efektom - v tme žiaria zeleným svetlom. Disky vhodné (nielen) na nočné hádzanie. Pre správny fosforový efekt je potrebné disk nasvietiť čo najsilnejším svetlom - napríklad nechať cez deň na priamom slnku, alebo pod lampou či svetlom auta. Svetlo z mobilu je na tento účel slabé.

Chameleon Frisbee

Tieto disky menia svoju farbu vplyvom UV žiarenia, najviac teda na priamom slnku, ale aj keď je zamračené.

Pôvodná mliečno biela farba sa na slnku behom sekúnd mení na výraznú fialovú. V tieni a tme sa fialová farba zas vytráca a disk má pôvodnú mliečnu farbu.

Winter

Disky vyrábané do chladného počasia. Oproti klasickým Ultimate diskom sú vyrobené z mäkšieho plastu - to preto, že plast v zime tuhne. A tak v chladných dňoch je tento tanier taký tuhý, ako má byť :)

L.E.D. Frisbee

Frisbee so svietiacim mechanizmom na batérie. Stačí zapnúť a hrať! Výrazný svetelný efekt okamžite.

Mechanizmus osvetlenia je odolný voči nárazom a samozrejme centrovaný do stredu disku, aby nenarušil letové vlastnosti.

Freestyle Frisbee

Tieto taniere sú v priemere o 1 cm menšie ako Ultimate disky a o 15 g ľahšie. Majú teda 160 g a priemer 26 cm. Druhý podstatný rozdiel je, že sú vyrobené z mäkšieho plastu.

To všetko len preto, aby pri rôznych trikoch, keď sa chytá rotujúci tanier na špičku prsta (resp. na nechet) hráč pocítil menší náraz.

Aerobie Ring (Lietajúce Kruhy)

Svojím tvarom a konštrukciou sa zásadne odlišujú od klasických frisbee, čo ale spôsobuje ich výnimočné letové vlastnosti. Ring totiž hodíte s veľmi malou námahou neuveriteľne ďaleko.

Keď sme prvýkrat my testovali tieto výrobky, tak sme boli unesený ich doletom, rýchlosťou a presnosťou letu. Ich mäkká hrana má veľký význam a zaručuje jemné chytanie aj pri rýchlych hodoch.

Aerobie Superdisc

Superdisc je trochu menší ako klasické Ultimate Frisbee, letí však výborne. Jeho hlavnou výhodou je mäkký okraj, vďaka ktorému sa veľmi príjemne chytá a aj hádže, keďže gumový kraj sa výborne drží a ovláda pri hádzaní.

Aerobie Orbiter (Bumerang)

Spočiatku sme neverili, že tento bumerang môže letieť tak ako výrobca deklaruje. Po pol hodinke skúšania však prišli prvé úspechy a musíme uznať, že sa to naozaj dá a bumerang nieje len fáma :) Výborný doplnok na spestrenie dňa.

Frisbee pre psov (Canine frisbee)

Hádam nie je čo vysvetľovať. Taniere prispôsobené požiadavkám psíčkarov. Použitý plast je mäkší, aby neublížil chrupu psa pri chytaní disku. Váha je tiež znížená z rovnakého dôvodu.

Detské Frisbee

Junior lietajúci tanier by som zvolil hlavne ak máte malé deti (do 10-12 rokov). Tieto disky sú menšie a ľahšie a preto sa deťom ľahšie hádžu. V prípade nárazu do niečoho nežiadúceho hrozí aj menšia škoda, veď vieme aké sú deti :)

Mini Frisbee

1. Discraft Ultra Mini disky majú tri využitia: 1. hráči Discgolfu ich používajú ako značku, kam spadol ich hod a odkiaľ hádžu ďalej.

2. Mini disky sú skvelé na interiérové hádzanie. Doma si predsa nebudete hádzať veľký disk, s ktorým rozbijete monitor, telku, všetko. Malé disky sú tak ľahučké, že neublížia ani poháru.

3. Recesia. Takýto maličký disk predsa nemá každý !



Related Products