Čo je to yoyo?

Čo je to yoyo?

Čo je to YOYO

Fenomenálne Yoyo je jednou z najpredávanejších a najstarších hračiek v dejinách ľudstva a je zaručené, že jej úspech bude pokračovať aj po ďalšie milénia. Ako je to možné? Ľudia Yoyo milovali a milujú, pretože je to jednoduchá a zároveň vzrušujúca hračka. Tým ako funguje, zamestnáva našu pozornosť do takej miery, že ju nedokážeme pustiť z ruky. 

Yoyo má podobne ako iné kreatívne hračky rad pozitívnych vlastností na ľudský organizmus. Koordinácia rúk a očí, zlepšovanie priestorového vedomia, budovanie koncentrácie a odhodlanosti alebo antistresové účinky. Je neuveriteľné, že to a ešte omnoho viac môže človek nosiť vo svojom vrecku. 

Zaujímavosti o YOYO

To, že hovoríme o druhej najobľúbenejšej hračke sveta po bábike dokazuje aj to, že Yoyo má vlastný medzinárodný deň, Yoyo bolo vo vesmíre, výraz ''yoyo efekt'' pozná snáď každý alebo, že Yoyo je jedným z najrozšírenejších zbierkových predmetov. Hodnota niektorých kúskov dosahuje aj tisíce eur. Yoyo je investícia, preto ak rozmýšľate nad darčekom pre seba alebo vašich blízkych, Yoyom nikdy nič nepokazíte. 

História YOYO

Historici sa dohadujú, či majú Yoyo na svedomí starovekí číňania alebo antickí gréci. Vieme, že prvé obrazy, na ktorých sa Yoyo objavilo sú 2500 rokov staré a zobrazujú chlapca, ktorý sa hrá s predmetom podobným Yoyu. Predmet sa pripisuje hračke tej doby, teda keramickým diskom, s ktorými sa hrávali dospievajúci Gréci.

Ďalší historický zápis pochádza z Filipín, zo 16. storočia, kedy domorodci používali nástroj podobný Yoyu na lov zvierat. Disk na šnúrke hádzali pod nohy zvieraťa, s cieľom, aby sa zviera do šnúr zamotalo. 18. storočie zasa ukazuje na Indiu, v ktorej sa objavila krabička s ručne maľovaným obrázkom dievčatka, ktoré sa hrá s Yoyom.

Yoyo sa dostalo do Európy a expandovalo do Anglicka, Škótska a Francúzska. Slávu Yoya dokazujú maľby, ktoré znázorňujú, ako sa s Yoyom hrá Kráľ Louis XVII., Napolen pri bitke vo Waterloo alebo Princ z Walesu.

Názov YOYO a jeho moderná podoba

Šialenstvo rozpútal v roku 1928 filipínec Pedro Flores, ktorý pobehoval po kalifornských uliciach s novým typom dreveného Yoya. Rozhodol sa totiž predĺžiť dĺžku šnúrky a obviazať ju okolo stredovej nápravy hračky. To umožnilo hračke stabilizovať sa a dlhšie sa točiť. Čím vznikol priestor začať vymýšľať triky a skutočne sa s hračkou hrať a vystrájať. A to si okamžite získalo na uliciach svoje publikum.

V Anglicku Yoyo volali ''bandalore'' vo Francúszku ''incroyable'', až Pedro udomácnil názov Yoyo po tom, čo otvoril prvú spoločnosť, ktorá Yoyo vyrábala. Volala sa Yo-yo Manufacturing Company. Pedro názov Yo-yo odvodil od filipínskeho slova ''poď-poď''.  

Zmena prišla po tom, čo si biznismen Donald F. Duncan všimol Pedra a záujem ľudí o jeho Yoya. Rozhodol sa kúpiť od Pedra jeho spoločnosť a značku patentoval. Rozbehla sa tak technologická revolúcia, Yoyo sa začalo vyrábať z plastu a za pár rokov sa predali milióny hračiek po celých Spojených štátoch. 

Ako roky išli, úspech Yoyo už nebolo možné zastaviť. Do výroby sa zapojili ďalší výrobcovia po celom svete, nové technológie a edície týchto hračiek marketingovo pútali ďalších používateľov, s čím sa rodilo množstvo talentov tejto hry. Globálny úspech na seba nenechal dlho čakať a rozbehli sa majstrovstvá sveta, združenia a asociácie, ktoré si pod seba zobrali športovcov a Yoyo profesionálov, ktorí tento typ hry rozvíjajú ďalej a odovzdávajú ho ďalším generáciam.